Elektrická trouba a sklokeramická elektrická varná deska, plus úložný prostor jsou součástí elektrického sporáku Beko FSM 67320 GXS. Jde o nerezové provedení, širší model a moderní design, proto se bude dobře vyjímat i v kuchyních náročnějších spotřebitelů.

Ano, na rozdíl od běžných sporáků, které jsou široké 50 cm, má tento rozšířenou velikost pro pohodlnější vaření i větším rodinám. Jeho šířka je 60 cm. Jsou zachována 4 varná centra, okolo kterých je však mnohem více manipulačního prostoru. Díky větší šířce je i trouba objemnější, disponuje prostorem o objemu 72 litrů. Oproti běžným sporákům je tento i těžší. Váží něco přes 50 kilo, kdežto padesáticentimetrové sporáky si vystačí s kily čtyřiceti.

Varná centra mají příkon od 1,2 do 2,4 kW. Celkově patří sporák do energetické třídy A. Povrch varné desky je snadno čistitelný a při dodržení pokynů výrobce jej ani nijak nepoškrábete. Při používání sklokeramické varné desky je potřeba počítat s tím, že odezva na změnu teploty je velmi pomalá, alespoň ve srovnání s plynem nebo i s indukcí. Takže musíte dříve zeslabovat příkon, delší dobu bude také trvat, než například začne vařit voda.

Trouba je vybavená systémem 3D pečení, které aktivuje všechna topná tělesa a ventilátor najednou, aby trouba dosáhla vícerozměrné distribuce tepla. Takže dokonce až tři různé pokrmy můžete připravit naráz bez toho, aby se navzájem smíchaly chutě a vůně.

Trouba je během provozu osvětlená a díky vynikající izolaci a trojsklu ve dvířkách rozhodně nehrozí úraz popálením, když trouba zrovna peče (pokud se vám nepovede nešikovně sáhnout na varnou desku s rozpálenou varnou zónou, kde však sporák na tuto skutečnost vehementně upozorňuje). Dvířka trouby jsou z venku i uvnitř vyrobena ze skla a bez šroubů, což zajistí vždy dokonalé vyčištění bez toho, aby mastnota a nečistoty zůstávaly v přechodech mezi sklem a kovem.

V troubě můžete nejen klasicky péct a grilovat, ale také rozmrazovat, což oceníte hlavně tehdy, když si nestihnete včas vyndat požadované ingredience z mrazáku. Pokud chcete péct koláče, sušenky či koláčky, zapněte horní i dolní ohřev. Naopak pouze ohřev dolní ocení zejména pizza.

Trouba peče i pomocí tzv. pravého horkého vzduchu, který vyrobí kruhovým topným tělesem a ventilátorem. Když se k pravému horkému vzduchu přidají ještě horní a dolní topné těleso, dosáhne trouba právě efektu 3D pečení. Tehdy troubu můžete využít opravdu na maximum a najednou v ní připravovat několik pokrmů, jejichž aromata se nepromíchají.

Grilovat můžete s ventilátorem, anebo bez něj. Gril bez ventilátoru oceníte zejména pro grilování mas a zeleniny, když zapnete ventilátor, velmi rychle pomocí grilu zapečete tousty nebo třeba uzeninu a sýr na povrchu vašich pokrmů. Až troubu vypnete, nastoupí ochlazovací ventilátor, který ji zchladí na přijatelnou teplotu, která je později poměrně dlouho udržovaná (díky kvalitní izolaci), aby vaše pokrmy déle vydržely teplé. To oceníte zejména tehdy, když se u jídla nescházíte všichni najednou, ale večeříte či obědváte postupně podle toho, jak kdo má hlad nebo třeba časový prostor.

Ke sporáku patří také digitální časovač, který je dotykový, takže jeho nastavení je opravdu snadné. Navíc je displej osazen dětským zámkem a také regulací jasu.

Do trouby se vejdou i velmi široké plechy. A díky roštu v ní upotřebíte i užší plechy ze staré trouby, kterou jste měli doposud. Zároveň se sporákem jsou dodávány plech hluboký a plech mělký. Sporák nemá horní kryt, takže stěnu za ním musíte proti stříkajícím nečistotám (zejména olej) chránit jiným způsobem.